Tatár Csilla

A Mama receptje

2014. szeptember 24. - Tatár Csilla

Ahány sütemény-receptet eddig anyukámmal kipróbáltunk, annyiszor alakítottunk az eredeti receptúrán. Egyrészt, mert a cukrot, ahol csak lehet nyírfacukorral helyettesítjük, a fehér lisztet, tönköly lisztre cseréljük, a tejet pedig sokszor risztejjel pótoljuk. Ez a receptet viszont más.

2014-08-31 21.48.38.jpg

Ezt a sütit a mamától örökölt, kézzel írott "ajánlás" alapján készítettük el. Anno amikor a vasárnapi ebédre mentünk hozzá, a desszert majdnem minden alkalommal ez volt. Jó cukrosan, csokiöntettel eláztatva a tetejét. Persze szigorúan csak az ehetett belőle, aki megette a levest és a sült húst, na meg persze a krumplit is.:) Ennek a receptnek is elkészítettük már az alternatív változatát, rizstejjel, elitrittel, de valahogy ez, pont úgy jó, ahogy 30 éve a mama csinálta. Változtatást nem igényel, csak plussz felüléseket az elfogyasztása után!

2014-08-31 21.50.09.jpg

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához: 0,5 dl langyos, cukros-lisztes tejben meleg helyen megfuttatunk 4,5 dkg élesztőt, vagy 1 csomag élesztő granulátumot. Ha dagasztógéppel dolgozunk, akkor 2,5 dl langyos tejbe teszünk 12 dkg olvasztott margarint, egy csipet sót, 60 dkg sima lisztet, 1 egész tojást és 3 tojás sárgáját ebben a sorrendben.

Végül a tetejére öntjük a megfuttatott élesztőt, és elindítjuk a tészta dagasztó programot. Ha kézzel dolgozunk, a sorrend minden esetben a liszttel kezdődik, és tej fokozatos hozzáadásával fejeződik be, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg az a kezünkről le nem válik. Végül hagyjuk a tésztát meleg helyen szépen megkelni.

Ha a dagasztás, kelesztés befejeződött, a tésztát lisztes deszkán vagy sütőpapíron téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelékhez a tésztát megkenjük 1,5 dl tejföllel, megszórjuk 20 dkg cukorral (mi nyírfacukrot használunk ehhez), 8-10 dkg kakaóporral, majd az egészre 3-5 dkg hideg margarint morzsolunk.

Ezután a sütőpapír segítségével feltekerjük és kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe tesszük. Ha a dagasztógépben a liszt minőségétől függően a tészta esetleg lágyabb lesz, akkor a felét a kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe beleöntjük, rátesszük a fenti tölteléket, és a tészta másik felével azt befedjük. Majd meleg helyen még egy órát kelesztjük. Ha megkelt, a tetejét megkenjük egy egész tojással. Végül előmelegített sütőben 130-150 C fokon, vagy a gázsütőben 3-as fokozaton 75-80 percig sütjük. Én azért mielőtt kiveszem, mindig egy hosszú hústűvel szúráspróbát is szoktam végezni, mert a tekercs illetve a lapok sűrűsége a nyújtástól és a keléstől függően is változhat. Amikor már nem ragad a tűre a tészta, biztosan ki lehet venni a kész süteményt.

Jó étvágyat!

 

Csilla

komment komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tatarcsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr386653747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása