A Nagyim hajdúszoboszlói kertjében 13 éve áll egy fa, ami 13 éve minden júniusban roskadásig megtelik isteni finom cseresznyével.
Anyukámmal -és annak idején a Nagyimmal- évről évre kitaláltunk valami újat, azért, hogy ne kelljen romlottan kidobni, ezt az isteni gyümölcsöt. Készítettünk már lekvárt, pitét, fagyit, mártást, pudingot, idén pedig egy sütés nélküli tortát. Anya találta a neten a receptet és tekintettel arra, hogy mindketten igyekszünk kerülni a cukrot, ráadásul odakint 35 fok van/volt, elkészítettük ezt a sütés nélküli, cukormentes, mascarponés-cseresznyés édességet! Alább pedig a hozzávalók és a recept!
Nagyon egyszerű, nagyon finom és nem nagyon hízlal!:)
Hozzávalók:
12 szelet teljes kiőrlésű szárított kenyér
10 dkg vaj
8 cl kávé (2 koffeinmentes eszpresszó kávé)
25 dkg mascarpone
50 dkg joghurt
8-10 dkg eritrit vagy nyírfacukor (ízlés szerint édesítve, nekünk elég volt a 8dkg)
2 szál vaníliarúd belseje kikaparva
2 evőkanál citromlé,
5 lap zselatin a csomagoláson lévő módon hideg krémhez felolvasztva (vagy bármely más átlátszó zselatin)
30 dkg kimagozott cseresznye díszítésre tortadara és citromfű
Elkészítés:
1. A szárított kenyeret morzsoljuk össze, és keverjük össze a 8 cl kávéval és a megolvasztott vajjal, majd borítsuk bele a tortaformába, és jól nyomkodjuk le.
2. A krémhez habverővel (robotgéppel lehet addig habosítani, amíg a cseresznyét kimagozzuk) keverjük össze a mascarponét a joghurttal, az eritrittel, vagy a választott édesítőszerrel, citromlével, és kaparjuk bele a vaníliarudak belsejét is.
3. Készítsük el az átlátszó zselatint a csomagolásán lévő előírás szerint, és amikor már kellően habos, keverjük a krémhez.
4. A megmosott, kimagozott cseresznyét adjuk a krémhez, és fakanállal óvatosan keverjük össze. A krémet borítsuk a tésztára, és simítsuk el.
5. Ízlés szerint díszítsük egész cseresznyékkel, tortadarával és citromfűvel. 5. Két órára tegyük hűvös helyre, hogy a zselatin által kissé megkeményedjen és szeletelhetővé váljon.
Jó étvágyat!
Csilla
Kommentek