Tatár Csilla

Para mama

2016. június 06. - Tatár Csilla

img_20160530_1.png

Mindent elterveztem! Vagány leszek és sportos, minden héten legalább egyszer lassan kocogok a Margitszigeten, kismama jógára járok majd, felveszem a kapcsolatot a pocakomban fejlődő kisfiammal, spirituális kapcsolat lesz a miénk. Aztán csak egészséges ételeket fogyasztok, semmi cukros üditő, rengeteg zöldséget és gyümülcsöt eszem, mert neki az lesz a legjobb! Tervbe volt véve az is, hogy végre nem parázom, megtaláltam életem szerelmét, ott dobog egy pici szív az én szívem alatt és minden szuper lesz. Egyértelmű és természetes. Pont olyan, mint amilyen az apukájával a kapcsolatom. Aztán ahogy megláttam azt a kis pici pöttyöt és hallottam a dobogását, valahogy minden másképpen alakult. (szerintem Milán itt kezdett el rávezetni arra, hogy felejtsem el a szabályaimat, itt Ő diktál.)

Először is, a para nem múlt el, mindig volt egy következő vizsgálat, amire vártam, az első 12 hét után pici szusszanás, aztán újabb izgalommal teli hetek következtek, hogy vajon a 20. heti nagy genetikai ultarhangon minden rendben lesz-e. A 20. hét után aztán azon drukkoltam, hogy jaaaaaj csak a 35. hétig minden rendben legyen, mert ugye addigra nagyjából kifejlődik a kis tüdeje és akkor már olyan nagy baj nem történhet. A 35. héttől már csak egy dolgon kellett aggódnom. Azon, hogy a 40. hétig húzzuk ki, mert neki az lesz a legjobb. A folytatást már ti is ismeritek.  A 41. héten végül - egy órási menet után - megérkezett hozzánk az 56 centis, 4 kilós gyönyörűség.

Rengetegszer elképzeltem a várandósságomat, azt hogy, mi mindent megteszek majd azért, hogy Neki a legjobb legyen. Aztán a a pozitív terhesteszt után azzal szembesültem, hogy fogalmam sincs, mit hogyan kellene csinálni. Tök jó, hogy mindenre volt egy kész tervem, de ez most valahogy nem segített. A kérdések, nemhogy fogytak, egyre csak szaporodtak bennem. Először is, az előre eltervezett sportos kismamának már az elején lőttek, nemcsak az émelygés, de a pocakkeményedés miatt is. A kismama jóga isteni volt, ez pipa, leszámítva azt, hogy spirituális kapcsolatfelvét helyett, óriási utazásokat tettem meg theta szinten, merthogy kb. 10 perc után bele is aludtam a jóga órákba. A bio zödségekkel, a friss húsokkal és a gyümölcsökkel teli tálakkal pedig jelentősen átalakult a kapcsolatom. Az első 12 hétben ugyanis, csak a margarita pizzát, a paradicsom levest, a jó sós perecet, a savanyúságot és a paprikás krumplit kívántam. A húsra szinte rá sem bírtam nézni. Az émelygésemen pedig egyedül a jéghideg kóla segített. Aztán jött a májkrém mánia, majd utána ölni tudtam volan egy kis szalámiért és némi tengeri herkentyűért. A 30. hét után pedig szoros, napi kapcsolatom lett a dobostortával és nutellával.

Én, aki egész életemben ügyeltem arra, hogy mit eszem, figyeltem az egészséges életmódra, egyszerűen nem bírtam megálljt parancsolni magamnak. És utólag azt hiszem bevallhatom, hogy nem is nagyon akartam. Olyan jó volt azzal magyarázni a fura ízek és szénhidrát bombák iránti vágyamat, hogy ezt a kisfiam akarja és neki most erre van szüksége, szóval tök mindegy, hogy én mit akarok. Így hát ettem, amit megkívántam és kukába dobtam a 40 hetes cselekvési tervemet.

img_20160602_2_2.png

A 22. önuralom nélküli héten.:)

Próbáltam az ösztöneimre hallgatni, de valahogy még ez sem nyomta ki rajtam a “para gombot”. Merthogy például, egy egész hetes májkrémes zsömlés hét után ez egyik ismerősöm közölte, hogy "teúristen" májkrémet tilos enni, mert a fejlődő magzat látásának árthat, a májban lévő A vitamin. A frász tört ki, mint ahogy azután is amikor egy sajtótájékoztatón, tucat számra ettem a pici szalámis szendvicseket, majd a mellettem ülő kismama közölte velem, hogy nyers, vagy füstölt húst, "teúristen" tilos enni, mert lisztériával fertőzheti meg a magzatot. Aztán volt szerencsém azt is megtudni, hogy a házi majonéz veszélyes, hogy a tiramisut a nyers tojással készült ételeket, a tükörtojást, a camambert sajtokat messziről kerülnöm kell. Aztán ha jót akarok magunknak, a hajamat sem festetem és persze hiába van 40 fokos hőség, nem ülök ki a medence partjára, mert felforrósodhat a magzatvíz, ja és ha pokoli hátfájás gyötörne, azt inkább kipislogom, még véletlenül sem megyek masszőrhöz, mert ha az rossz ponton nyom meg, abból vetélés lehet. Arról nem is beszélve, hogy mostantól három üveg ásványvíznél többet nem cipelek haza, mert az internet szerint ha rosszul emelek, leszakadhat a méhlepény. Jó mi? 2016-ban tényleg tök egyszerűen és természetesen lehet kezelni egy várandósságot. :)

Szóval, innentől kezdve a terv az volt, hogy megpróbálok nem parázni, megpróbálok nem az interneten kutakodni, és választ keresni az imént felvetett kérdéseimre. Eljött az a pont, amikor már nem érdekelt, hogy ciki e megkérdezni valamit egy orovostól vagy sem. Pironkodva tettem fel a “ ijedős kérdéseimet”, de a dokinak szeme sem rebbent, mert pont ugyanígy pironkodva, naponta megkapja ezeket a mondatokat - az ultarhangvizsgálat közben - a többi kismamától is. Szóval, drága kismama, kispapa, paragép, ha te is hülyét kapsz már a gyakorikérdések.hu paráztatós válaszaitól, ha nem bízol a kismamafórumon szájról szájra terjedő jótanácsokban, akkor gurítsd lejjebb a cikket. Semmi sem szentírás, lehet, hogy más máképpen gondolja, nekem ezek a válaszok segítetttek és bennük hittem. Az én “para gombomat” ebben a témakörban végül  Dr. Timmerman Gábornak sikerült kikapcsolnia.

Szóval, ha az alábbi kérdések közül bármelyik is megnyugtat és megment egy "parázós" naptól is, már megérte!:)

Tényleg el kell felejteni a terhesség alatt a füstölt húsok, a máj és nyers tojással készült ételek fogyasztását?

A lisztériával kapcsolatos félelmek manapság nagyon "divatosak" a kismamák körében. Én azt szoktam mondani, hogy a várndósság heteiben, biztonsági okokból, ha lehet kerüljék a füstölt húsokat és - főleg nyáron - a nyers tojából készült ételeket. (tiramisu, házi majonéz, tükörtojás) De ezt főként a szalmonella fertőzés veszélye miatt. Annak viszont kicsi a valószínűsége, hogy lisztériával fertőzött húst fogyasztunk, de az aggódás elkerülése érdekében érdemesebb ezeket a termékeket kerülni. A máj fogyasztásánál pedig a mértékletességre hívnám fel a figyelmet leginkább. Annyi csirkemájat nem valószínű, hogy elfogyaszt egy kismama, hogy az így felhalmozódott A vitamin problémát okozzon a magzatnál. Szóval, a nagyi húslevesében főtt csirkemáj mértékkel mehet, a tőkehalmájat viszont szigorúan tilos fogyasztani a terhesség alatt.

Ha letakarom a pocakom vizes törölközővel napozhatok?

A napfürdő nagyon fontos a megfelelő D-vitamin termelésben, a kálcium anyagcseréjében. Ráadásul a magzat kálcium igénye miatt a várandós mindig kálcium hiányban szenved.
A napozás nem tilos, azonban csak szigorú mértékletesség mellett. Fontosnak tartjuk a has letakarását a méh felett, ugyanis a hőhullámok áthatolnak a hasfalon és melegítik a magzatvizet. A közvetlen napfényen tartózkodás időtartama a 30 percet ne haladja meg egyhuzamban, utána legalább egy órát legyen a kismama árnyékban. Napi 3 óránál ne napozzon többet. Napozzon kétnaponta, ne minden nap. Napozás közben gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről.
A naptejekre általában rá van írva, hogy terhesség alatt használhatók-e. Ne használjunk retinol tartalmú krémeket.

Lenőtt hajjal járkáljak 40 hétig vagy mehet a festék és a szőkítőpor?

Bár nincs elég tudományos igényű vizsgálat, mely ebben a témában született, a gyártók és szakemberek abban egyetértenek, hogy a 12. hétig ne használjon egy várandós hajfestéket, mert elméletileg ártalmas lehet az organogenezis időszakában. A manapság kapható, jó minőségű hajfestékek minimálisan toxikusak, eddig egyről sem bizonyosodott be egyértelműen, hogy magzati ártalmat tudna okozni. A hajszálról közvetlenül nem tud a vérkeringésbe jutni a festékanyag vagy az oldószer, csak ha a fejbőrre kerül, vagy nyálkahártyára. A hajfesték felvitelénél fontos szempont az, hogy ne érintkezzen a fejbőrrel, lehetőleg csak a hajszálakat érje, így a felszívódást és a vérkeringésbe kerülést minimalizálni lehet.

Hány kilóig lehet emelgetni várandósan?

A svédek nem olyan régen készítettek egy tanulmányt. Több várrandós kismamát vizsgáltak edzés közben. A terhes nők között természetesen eltérő korú és eltérő terhességi hétben lévő asszonyok voltak, akiknek orvosi értelemben zavartalan volt a várandósságuk. Különböző aerob és súlyzós edzéseket végeztettek velük, a vizsgálat végére pedig kimondták, hogy 20 kilóig nyugodtan emelehet egy kismama.

A hasfeszülésre tényleg megengedett 1 deci vöröbor?

Vizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol dózisa és a kialakuló fejlődési rendellenességek mértéke között nagyjából egyenes arányosság áll fenn. Ugyanakkor arra még nincs bizonyíték, hogy napi kevesebb, mint 15 g etanol fogyasztása (nagyjából 1,5 dl bor) káros hatással lenne a magzatra. Szintén nem megállapított, hogy létezik-e határ a terhesség idejét tekintve, ameddig még nem / amikortól már káros az alkohol a fejlődő embrióra / magzatra. Mindenesetre az idegrendszeri problémák olyan gyermekekben fordulnak elő nagyobb arányban, akiknél az alkoholexpozíció az első trimeszterben következett be. Nőgyógyászok általános ajánlása a következő: a terhesség 20. hetéig semmilyen mennyiségben sem megengedett az alkoholfogyasztás. A 20. héttől hetente egy pohár bor vagy egy pohár sör elfogyasztása nem okoz problémát – az ettől nagyobb mennyiségeket azonban kerülni kell!

Ha elpusztítok egy jó nagy adag tenger gyümölcsei tálat, tényleg nehézfémmel mérgezem a gyermekem?

A tenger gyümölcsei kiváló fehérje és vasforrás, mely tápanyagok igen fontosak a magzat növekedéséhez, fejlődéséhez. Ráadásul a halak magas omega-3-zsírsav tartalma elősegíti a magzat idegrendszerének feljődését.
Azonban néhány tengeri élőlény - különösen a nagy ragadozók, mint a cápa, a kardhal, az óriás makréla - nehézfémeket (pl. higanyt) tartalmazhatnak. A higany tartalmú halak nem ártalmasak általában az emberre kis mennyiségben. Azonban várandósoknak vagy gyermeket tervezőknek nem ajánlatos nagy mennyiségben fogyasztani. Túlzott fogyasztásuk következtében a higany felhalmozódhat idővel a szervezetben. A terhesség alatti higany hatás árthat a magzat idegrendszeri fejlődésének.
Mennyi tengeri étel fogyasztása ajánlott?
A szigorú, amerikai FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet) és az EPA (Környzetvédelmi Hivatal) szerint a terhesek biztonságosan fogyaszthatnak heti 340 gramm tengeri eredetű ételt, mely nagyjából két adag főétel mennyiségnek felel meg.
Olyan tanulmány azonban nem készült, hogy mi történik, ha valaki terhesség alatt meghaladja a megengedett mértékű halfogyasztást.

Ezeket biztonságos enni, akár konzervként is:

• lazac (salmon)
• királyrák (king crab)
• garnéla (shrimp)
• tengeri aprórák (crab)
• hekk (szürke tőkehal, pollock)
• tengeri sügér (tilapia)
• tengeri harcsa (catfish)

Hány kévét ihatok meg egy nap?

Alapvetően alkalomszerűen a terhesség alatt fogyasztható koffeintartalmú étel, ital. Sőt, néha még hasznos is. Alacsony vérnyomás esetén, ha a kismama szédül, bágyadt, egy kávé vagy tea megakadályozhatja akár az ájulást is. Szorulás esetén a kávé megmozgatja a beleket. Hányinger vagy fejfájás csillapítására is használható a kávé, vagy az energiaital, elsősorban a koffeintartalma miatt. A csokoládé hatására a magzat aktivitása fokozódik. Ezt ultrahang vizsgálatok előtt fogyasztott csokoládéval ki is tudjuk használni. Magas vérnyomás vagy terhességi toxémia esetén a koffeintartalmú italok fogyasztása kerülendő. A koffein mennyisége nagy mértében függ a kávé vagy a tea főzési idejétől. Minél rövidebb ideig főzzük az italt, annál kevesebb a koffein tartalma.
Panaszmentes terhesség esetén a napi bevihető koffein mennyiség ne haladja meg a 250 milligrammot!

Kávéfajta
Koffein tartalom (milligrammban)
Hosszú kávé, filteres kávé (200 ml)
80-200
Koffeinmentes hosszú kávé (200 ml)
2-10
Instant kávé presszó méret (100 ml)
30-130
Koffeinmentes instant kávé (100 ml)
2-10
Eszpresszó (30 ml)
58-75

Ha zajos helyre megyek, az tényleg árt a fejődő magzatom hallásának?

Az alacsony frekvenciájú hangok áthatolnak a hasfalon, így a méhfalon keresztül eljutnak a magzatig. A 18. hét után a babák már hallanak, érzékeny a fülük a külső hangokara, így zavarhatja őket a zaj.  Ha egy anyuka mindenképpen koncertre akar menni, akkor azt szoktuk javasolni, hogy a ne az első sorban csápoljon, hanem lehetőség szerint álljon leghátulra, távol a hangfalaktól. A tömeg pedig jó eséllyel még a zavaró hangokat is felfogja és a magzatot nem fogja zavarni a koncert.

És mi a helyzet a masszázzsal? Fájós hátra és bedagadt lábra mehet a svédmasszázs?

A terhességi alatti masszázs nagyon jótékony hatású. Ennek ellenére Magyarországon kevés az olyan masszőr, aki szívesen vállal várandósokat. Ne lepődjünk meg, 12. hét előtt elutasítják a kezelést, vagy ha olyan nyilatkozatokat fognak aláíratni a kúrák előtt, hogy a terhesség alatti problémákért nem vállalnak semmilyen felelősséget. Nem léteznek olyan tanulmányok, melyek egyértelműen bebizonyítanák, hogy a masszázs miatt magasabb a vetélési, koraszülési és egyéb szülészeti szövődmények előfordulási aránya. Ennek ellenére a masszőrök félnek attól, hogy ártanak a terhességnek vagy későbbi szövődmények miatt őket okolják.
Mely szabályokat érdemes betartani? Az erősebb masszázsokat hagyjuk ki a terhesség alatt (pl. nyirokmasszázs). A masszázs közben lehetőleg ne feküdjünk hasra. A hát masszírozását inkább ülve végezzük. A hasat ne masszírozzuk. Reflex masszázst csak szakember végezzen, aki tudja mely pontokon nem szabad a várandóst masszírozni.

Míg a legtöbb illóolaj biztonságosan alkalmazható várandósság alatt is, egyesek használata ellenjavallt a terhesség folyamán. Erről mindenképpen konzultáljunk szakképzett masszőrrel, mielőtt inhaláljuk vagy bőrünkre kenjük az illóolajat.

Ezen olajok használata KERÜLENDŐ terhesség alatt, méhtevékenységet fokozó hatásuk miatt:

• árnika
• zsálya
• édeskömény
• jázmin
• boróka

Folyt. köv...... és NO PARA!:)

Csilla 

(A fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!)

komment komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tatarcsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr518748274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása