Tatár Csilla

Kezdők eperkrémlevese - Anyukám szerint

2014. május 27. - Tatár Csilla

10333694_867126619967925_4146747681611200848_o.jpg

Biztos említettem már, hogy 26 éves koromig egyáltalán nem tudtam főzni. Noch dazu ez 26 éves koromig egyáltalán nem is érdekelt. :)  Aztán a Nagyi, az Anyukám és a netes szakácskönyvek, helyes útra tereltek. Ma már pedig az életemben külön élvezeti faktora van annak is, ha a konyhába töltöm el a délutánomat vagy éppen az estéim egy részét.

Arra viszont a mai napig mindig törekszem, hogy az ételek lehetőleg gyorsan elkészüljenek és az összetevőket úgy tudjam csere-berélni, hogy a végtermék végül egészséges és finom legyen. Ez a leves minden elvárásnak megfelel!:)

Íme a hozzávalók: 

1 kg eper

2 dl tejszín

10 dkg nyírfacukor

3 dl víz

2 szál kakukkfű

2-3 szál menta

1 ek keményítő

1 csipet só

Túrógombóc hozzávalók:

10 dkg túró

2 ek mascarpone

1 csipet só

5 dkg nyírfacukor

1 db reszelt citromhéj

1 db vanília rúd 6-8 teljes kiőrlésű babapiskóta

1.Az epret megtisztítjuk, megmossuk. Ha szeretnénk, akkor 10 dkg-nyit érdemes félretenni a tálaláshoz, a többit daraboljuk fel.

2.A megtisztított, megmosott epret tegyük bele egy edénybe, öntsünk hozzá a vizet, adjunk hozzá még pár mentalevelet, a kakukkfüvet, a sót és a nyírfacukrot. Majd szépen lassan forraljuk fel.

3.Közben a tejszínben elkeverjük csomómentesre a keményítőt. - Várjuk meg míg felforr a levesünk alapja, addig készítsük el a túrógombocot.

4.A túrógombóc hozzávalóit összekeverjük, azaz a mascarponét, a túrót, a sót, a reszelt citrom héját, a vanília rúd kikapart belsejét és a cukrot. Ezt picit hagyjuk állni, közben morzsoljuk össze egy gép segítségével apróra a babapiskótákat. Ez lesz a túrógombóc morzsás kérge. Ha megvan minden, akkor a kis túrógombóckákat forgassuk bele a babpiskótamorzsába.

5.Amikor felforrt a leves, beleöntjük a tejszínt. Fontos vegyük ki a kakukkfüvet és a mentaleveleket. Majd botmixerrel pürésítjük. Ezután érdemes átszűrni, hogy ne maradjon benne semmi pici eper darab. Alaposan keverjük el, és újra forraljuk fel.

6.Tálaláshoz a félretett epreket daraboljuk fel, tegyünk mellé kis túrógombócokat és öntsük fel levessel.

7. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.

Jó étvágyat!:)

komment komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tatarcsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr436211199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása